Skip to content

Usluga izrade QR koda

Od 31.01.2020. godine svi proizvodi u maloprodajama u Republici Srbiji moraju da imaju mašinski čitljive oznake QR kod ili bar-kod.

Član 34. stav 8. Zakona o trgovini se odnosi na sve proizvode u svim maloprodajama, što uključuje i pekare, cvećare, proizvode koji se nabavljaju od poljoprivrednih gazdinstava (krompir, luk, voće….), mesare, robu u rinfuzi, zlatare, robu koja se prodaje na pijacama……… koji moraju imati bar kod ili QR kod.

Obaveza obeležavanja proizvoda mašinski čitljivim kodom se ne odnosi na ugostiteljske objekte, odnosno pripremljene hrane u ugostiteljskim objektima ili na primer sladoleda u poslastičarnicama, ali ako se u sklopu takvih objekata prodaju upakovani kolači i torte, onda ovi proizvodi na pakovanju moraju imati bar-kod ili QR kod.

  • Globalni broj trgovinske jedinice – bar kod (Global Trade Item Number – GTIN) koristi se za jedinstvenu identifikaciju trgovinskih jedinica. Da biste dobili međunarodni GS1 kompanijski prefiks za vaše preduzeće (bar-kod) potrebno je  između ostalog i da uplatite godišnju članarinu i pristupnu članarinu po profakturi koju ćete dobiti od GS1 Srbija p.u. Detaljnije informacije možete videti  na linku .
  • Ukoliko želite da dobijete besplatno mašinski čitljivu oznaku, bez obaveze plaćanja godišnje članarine, tada ćete se opredeliti za QR kod koji predstavlja matrični kod, ili dvodimenzionalni bar-kod. Možete ga sami izraditi ili da angažujete programere da Vam kreiraju QR kod.

Obzirom na veliki broj pitanja i nedoumica koje u ovom trenutku imaju naši korisnici oko izrade QR koda, jer nemaju obavezu plaćanja godišnje članarine, odlučili smo da u saradnji sa našim programerima pružimo i uslugu izrade QR koda.

%d bloggers like this: